Οδηγίες επανόδου μαθητών/τριών στο Σχολείο

Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,

Την 1η Ιουνίου 2020 το σχολείο μας ανοίγει ξανά για να υποδεχτούμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Η επαναλειτουργία του σχολείου και η επιστροφή των μαθητών/τριών θα γίνει με την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η βασική αλλαγή της επαναφοράς είναι η τήρηση της απόστασης. Όπως αντιλαμβάνεστε, το στοιχείο αυτό δυσχεραίνει σε τεράστιο βαθμό συνθήκες και πρωταγωνιστικούς ρόλους και στόχους του σύγχρονου σχολείου δεκαετιών, όπως η ομαδοσυνεργατική μέθοδος και η κοινωνικοποίηση, αφού πλέον τα παιδιά δε θα κάθονται δίπλα δίπλα ή σε αντικριστά θρανία για να συνεργάζονται επί του πρακτέου, στο διάλειμμα δε θα έρχονται σε κοντινή επαφή για να αναπτύσσουν και να διατηρούν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους, ομαδικά αθλήματα με μπάλες δε θα πραγματοποιούνται, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές δε θα γίνουν κτλ. Κι ο/η εκπαιδευτικός, προφανώς, θα νιώσει άβολα που πρέπει να κρατήσει τις αποστάσεις απέναντι σε παιδάκια αυτής της τρυφερής ηλικίας, όλα αυτά, όμως, συμπεριλαμβάνονται στις συνθήκες της νέας κατάστασης και δεν είναι διαπραγματεύσιμα.

Αγαπητοί μου γονείς, μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού όλον αυτό τον καιρό κληθήκαμε να δείξουμε ατομική ευθύνη στην τήρηση των κανόνων αντιμετώπισης της πανδημίας. Βλέπαμε καθημερινά άναυδοι στις οθόνες, σαν μια πένθιμη εκπομπή, σαν έναν εφιάλτη δίχως τέλος, το δράμα που έζησε ο πλανήτης κι εκεί που λέγαμε ότι το καλοκαίρι ίσως τελειώσει η αρρώστια, τώρα γνωρίζουμε καλά ότι η ανάγκη για προσοχή και σχολαστική τήρηση των προληπτικών μέτρων είναι ακόμα πολύ μεγάλη. Το σχολείο θα εφαρμόσει τα πρωτόκολλα προστασίας αλλά πλέον ζητείται κι από τα παιδιά να δείξουν ατομική ευθύνη στο σεβασμό της δικής τους υγείας και του/της άλλου/ης τηρώντας με αυστηρή πειθαρχία τα μέτρα.

Κατά την πρώτη ημέρα, οι μαθητές θα ενημερωθούν για τις διευθετήσεις που θα ισχύσουν και για τα μέτρα προστασίας που θα εφαρμοστούν. Αναφορικά με τα μαθήματά τους, οι μαθητές/τριες θα ακολουθήσουν το εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα που είχε η κάθε τάξη, το οποίο δε διαφοροποιείται.

Οι μαθητές θα προσέρχονται στο Σχολείο το πρωί από 08.00΄- 08.15΄. Για την αποφυγή συνωστισμού κατά την προσέλευσή τους οι μαθητές/τριες δε θα συγκεντρώνονται στο προαύλιο αλλά θα παραλαμβάνονται στην εξωτερική πόρτα του Σχολείου από υπεύθυνο εκπαιδευτικό και στη συνέχεια αμέσως θα κατευθύνονται στην αίθουσά τους. Στην είσοδο της αίθουσας θα υπάρχει ο εκπαιδευτικός που διδάσκει εκείνη την ώρα σε αυτή την τάξη, ο/η οποίος/α θα υποδέχεται και θα οδηγεί τον/τη κάθε μαθητή/τρια να καθίσει στη συγκεκριμένη θέση που θα έχει στην αίθουσα. Οι αίθουσα της Πληροφορικής θα παραμένει κλειστή, καθώς το συγκεκριμένο μάθημα θα γίνεται στην αίθουσα της κάθε τάξης. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος τα παιδιά δε θα πηγαίνουν στην τουαλέτα εκτός μεγάλης ανάγκης που μπορεί να προκύψει. Αντισηπτικά θα υπάρχουν σε κάθε αίθουσα.

Οι μαθητές/τριες θα αποχωρούν από το σχολείο το μεσημέρι στις 13:15΄ ανά τάξη, τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ τους με τη συνοδεία και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Παρακαλούνται οι γονείς/κηδεμόνες να προσέρχονται έγκαιρα για να παραλάβουν τα παιδιά τους και να αποφεύγουν τον συνωστισμό έξω από την πόρτα του σχολείου, για να γίνεται με ασφάλεια η αποχώρηση των μαθητών.

Κατά την προσέλευση-αποχώρηση των μαθητών/τριών οι γονείς/κηδεμόνες παραδίδουν-παραλαμβάνουν τα παιδιά τους  έξω από την πόρτα εισόδου του σχολείου και αποχωρούν.  Για οποιαδήποτε ανάγκη δια ζώσης επικοινωνίας των γονέων με τη διοίκηση του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς, αυτή θα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού, ενώ μόνο η παράδοση-παραλαβή τυχόν εγγράφων, αν δεν υφίσταται ανάγκη περισσότερων διευκρινίσεων, μπορεί να γίνεται στην καγκελόπορτα. Σε περίπτωση αδιαθεσίας του παιδιού θα ειδοποιείται άμεσα ο/η γονέας.

Το Ολοήμερο δε θα λειτουργήσει στην παρούσα φάση. Κάθε μαθητής/τρια πρέπει να έχει μαζί του/της το δεκατιανό του/της και μπουκάλι/μπουκάλια με νερό. Δεν επιτρέπεται οι μαθητές/τριες να πίνουν νερό απευθείας από τις βρύσες.

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες. Φροντίστε οι μαθητές/τριες να έχουν μαζί τους  μολύβια, γόμες και όλα τα απαραίτητα αντικείμενα, γιατί δεν επιτρέπεται ο δανεισμός ή η ανταλλαγή αντικειμένων.

Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, τα οποία θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για αποφυγή συγχρωτισμού-συνωστισμού, έχουν οριστεί συγκεκριμένοι χώροι και οι μαθητές/τριες θα συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς για να τηρείται η ανάλογη απόσταση. Η επιστροφή των παιδιών στις αίθουσες θα γίνεται, επίσης, με τη συνοδεία εκπαιδευτικών.

Τα παράθυρα θα είναι συνέχεια ανοιχτά για την εξασφάλιση του φυσικού αερισμού των αιθουσών. Το σχολείο έχει κάνει τις απαραίτητες προμήθειες αντισηπτικών (μας έχει προμηθεύσει κι ο δήμος) κρεμοσάπουνων, χαρτικών και καθαριστικών. Ο απαραίτητος καθαρισμός θα γίνεται και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Σχολείου και μετά το πέρας αυτού.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών/τριών ανά σχολική αίθουσα είναι 15 μαθητές/τριες και με 1.5 μέτρο απόσταση. Αν η αίθουσα, όμως, είναι μικρή και δε χωράνε οι μαθητές/τριες, χωρίζονται σε υποτμήματα και τάξεις ή τμήματα με δύναμη και κάτω των 15 μαθητών. Ο/Η κάθε μαθητής/τρια θα κάθεται μόνος/η του/της στη δική του/της καρέκλα και στο δικό του/της θρανίο. Η τοποθέτηση των μαθητών/τριών σε υποτμήματα γίνεται κατά αλφαβητική σειρά και εφαρμόζεται εκ περιτροπής διδασκαλία.

Η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες διδασκαλίας συνοδεύεται με την ανάγκη να δείξουμε όλοι και όλες, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά, υψηλό αίσθημα ευθύνης. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων, τόσο για την υγεία όσο και για την καλύτερη επαναφορά των μαθητών στη σχολική πραγματικότητα. Ωφέλιμο είναι κι εσείς ως γονείς να συμβουλεύετε τα παιδιά σας να τηρούν σωστά τους κανόνες υγιεινής και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες που δίνονται από τους εκπαιδευτικούς.

Το εγχείρημα χρειάζεται επαγρύπνηση, δύναμη και υπομονή για όλους. Για τα παιδιά γιατί είναι μικρά, για εσάς τους γονείς γιατί θα έχετε την έγνοια τους, για τους εκπαιδευτικούς που πρέπει να δείξουν προσοχή και υπομονή και για τη διοίκηση που έχει να διαχειριστεί την κατάσταση της σχολικής πραγματικότητας και τις καθημερινές δυσκολίες μία εκ των οποίων είναι και οι αναμενόμενες άδειες των εκπαιδευτικών.

ΥΠΟΤΜΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Στα πλαίσια του προγραμματισμού της επαναλειτουργίας του σχολείου μας από 1ης -6-2020 και με βάση τις οδηγίες του με αρ. πρωτ. 63417/ΓΔ4/26-5-2020 εγγράφου του Υ.ΠΑΙ.Θ. ορίζονται από το σχολείο τα υποτμήματα με τους μαθητές/τριες, με βάση την αλφαβητική σειρά, που θα λειτουργούν ανά δεύτερη μέρα έκαστο, όπως υποδεικνύονται παρακάτω:

Πρώτα υποτμήματα, που θα λειτουργούν μέρα παρά μέρα μέχρι να συμπληρωθεί ο κύκλος των δύο πρώτων εβδομάδων ως εξής:

1η εβδομάδα: Δευτέρα- Τετάρτη- Παρασκευή

2η εβδομάδα: Τρίτη-Πέμπτη.

Κατόπιν θα επακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος, των δύο τελευταίων δηλαδή εβδομάδων, μέχρι αισίως να φθάσουμε στις 26 Ιουνίου 2020 (με την επιφύλαξη της τελευταίας μέρας του διδακτικού έτους).

Α΄ τάξη

1ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Π.

Β΄ τάξη

1ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Β μέχρι και Λ.

Γ΄ τάξη

1ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Β μέχρι και Ν.

Δ΄ τάξη

1ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Ν.

Ε1 ΄ τμήμα

1ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Μαγκ.

Ε2΄ τμήμα

1ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Β μέχρι και Π.

ΣΤ΄ τάξη

1ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Α μέχρι και Κε.

Δεύτερα υποτμήματα, που θα λειτουργούν μέρα παρά μέρα μέχρι να συμπληρωθεί ο κύκλος των δύο πρώτων εβδομάδων ως εξής:

1η εβδομάδα: Τρίτη-Πέμπτη

2η εβδομάδα: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή.

Κατόπιν θα επακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος, των δύο τελευταίων δηλαδή εβδομάδων, μέχρι αισίως να φθάσουμε στις 26 Ιουνίου 2020 (με την επιφύλαξη της τελευταίας μέρας του διδακτικού έτους).

Α΄ τάξη

2ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Σ μέχρι και Χ.

Β΄ τάξη

2ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Μ μέχρι και Φ.

Γ΄ τάξη

2ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Π μέχρι και Χ.

Δ΄ τάξη

2ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Π μέχρι και Χ.

Ε1 ΄ τμήμα

2ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Μαρ. μέχρι και Χ.

Ε2΄ τμήμα

2ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Σ μέχρι και Χ.

ΣΤ΄ τάξη

2ο υποτμήμα

Οι μαθητές/τριες που συμπεριλαμβάνονται μεταξύ όσων το επώνυμό τους αρχίζει από Πα μέχρι και Χ.

Η ημέρα του Αγίου Πνεύματος, που είναι αργία, δεν αλλάζει τον υφιστάμενο προγραμματισμό του σχολείου, όπως αυτός πιο πάνω περιγράφηκε, απλά τα παιδιά δεν έρχονται τη συγκεκριμένη μέρα στο σχολείο.

Με εκτίμηση,

Ο διευθυντής